

کلمه کارشناس ریشه در ادبیات کهن ما دارد. در متون پهلوی ذیل کلمه «کارآکاس» معنای کارشناس متبحّر و کارآگاه آورده شده و کلمه کارشناسی را نیز کارآکاسیه آوردهاند. در فرمان حکومتی از سوی حضرت امیر (ع) به مالک اشتر، چنین میخوانیم: «برای داوری میان مردم بهترین فرد را اختیار کن، کسی که کارها بر او سخت نیاید و اصحاب دعوی رأی خود را بر او تحمیل ننمایند.» در قرآن کریم صراحتاً واژه خبره ذکر نشده ولی مراد از اهلالذّکر در سوره النّحل (آیه ۴۳) و سوره انبیاء (آیه ۷) همان خُبرگان در امور هستند. به هر حال کارشناسی در اسلام از یک قداست و معنویت والایی برخوردار است. همچنین این موضوع در ملک و ساختمان نیز صدق می کند.
در بسیاری از موارد اختلافی حضور کارشناسان رسمی دادگستری ، به عنوان یک مرجع قانونی وبه منظور ارزیابی و ارزشگذاری املاک و مستغلات، رفع اختلافات در قرارداد های بین کارفرما و پیمانکار و تمامی مواردی که نیاز به ارزیاب قانونی بیطرف وجود دارد، ضروری است.
گواهینامه کارشناسان رسمی دادگستری پس از طی آزمون های متعدد و بررسی صلاحیت های فردی، از طرف قوه قضاییه صادر می گردد. این کارشناسان رسمی دادگستری در حوزه های بسیاری تخصص دارند. اهم تخصص هایی که در حوزه مسکن و ساختمان کاربرد دارد عبارتند از:
- معماری داخلی و تزئینات
- کار وکارگری و حوادث ناشی از کار
- شهرسازی
- راه ساختمان
- روابط کار و کارگری
- حوادث ناشی از کار
- تشخیص اصالت،خط،امضا و اثر انگشت
- تاسیسات ساختمانی
- بررسی اسناد و مدارک
- امور ثبتی
- آتش نشانی و آتش سوزی
تعرفه قانونی کارشناسان رسمی دادگستری هرساله تواسط مراجع ذیصلاح ابلاغ میگردد و این موضوع در سراسر کشور یکسان است.